ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ



Το καλοκαίρι έφτασε επιτέλους. Μαζί με την διασκέδαση που αναπόφευκτα έρχεται λόγω εποχής, έρχονται και ορισμένοι κίνδυνοι. Ζέστη και έντομα πάνε μαζί. Θάλασσα και τσούχτρες επίσης πάνε μαζί... και με την έκθεση στον ήλιο έρχονται να μας συνοδεύσουν καταστάσεις που μπορεί να είναι από απλές όπως μια ήπια αφυδάτωση, μέχρι λίγο πιο σοβαρές όπως ηλιακό έγκαυμα και ηλίαση. 

Το θετικό είναι ότι μπορούμε να προστατευτούμε από πολλά από τα παραπάνω. Ακόμη όμως κι αν αποτύχουμε "ελαφρά" (πχ μας τσιμπήσει έντομο ή τσούχτρα), ακολουθούν οι σωστές οδηγίες αντιμετώπισης παρμένες μέσα από τα βιβλίας της Χειρουργικής και της Παθολογίας μας (και το βιβλίο των Πρώτων Βοηθειών βέβαια):

1) Τσίμπημα από μέλισσα:
Η μέλισσα έχει ένα αγκαθωτό κεντρί που παραμένει στο δέρμα του θύματος μαζί με τον δηλητηριώδη σάκο. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο μια τοπική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας. Στην κανονική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας, το δέρμα κοκκινίζει και πονάει. Ακολουθεί τοπικό οίδημα ή/και κνησμός, αλλά ο πόνος εξαφανίζεται συνήθως μετά από μερικές ώρες. Στην τοπική αντίδραση θα ακολουθήσει το πρήξιμο, η ερυθρότητα και ο πόνος και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ημέρες μετά το τσίμπημα. Σε μια συστημική αλλεργική αντίδραση, ολόκληρο το σώμα επηρεάζεται. Μπορεί να αναπτύξετε κνίδωση, ερυθρότητα ή πρήξιμο σε περιοχές του σώματος μακριά από το σημείο του τσιμπήματος. 

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης:

  • έμετο
  • ναυτία
  • διάρροια
  • ζάλη


Εάν έχετε γνωστό ιστορικό σοβαρών αντιδράσεων σε τσιμπήματα εντόμων ή αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα από εκείνα που μόλις αναφέρθηκαν, καλέστε άμεσα έναν γιατρό ή πηγαίνετε στο Κέτρο Υγείας να σας δωθούν οι πρώτες βοήθειες. Επίσης, αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, να έχετε στην τσάντα σας μια Anapen!

Σημαντικό:

Προσδιορίστε αν το κεντρί είναι ακόμα στο δέρμα σας (αναζητήστε μια μικρή μαύρη κουκκίδα στο σημείο του τσιμπήματος) και αφαιρέστε το αμέσως όταν είναι ορατό στην πληγή. Συστήνεται η χρήση ενός σκληρού αντικειμένου, όπως πχ πιστωτική κάρτα ή ένα μαχαίρι για να το σύρετε πάνω από την περιοχή και να αφαιρέσετε το κεντρί. Το δηλητήριο της μέλισσας είναι στον σάκο του κεντριού, ο οποίος παραμένει στο δέρμα του θύματος και μπορεί να πάρει 2-3 λεπτά για να απελευθερώσει όλο το δηλητήριο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να αφαιρεθεί άμεσα το κεντρί, διότι αυτό μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του τσιμπήματος. (Το δηλητήριο το εξουδετερώνουμε άμεσα με αμμωνία... που υπάρχει άμεσα αμμωνία? Στα ούρα...)

Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες στην περιοχή για να μειώσετε την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και αν ανησυχείτε αναζητήστε ιατρική βοήθεια.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!! 
Τα τσιμπήματα στο στόμα ή την μύτη, ακόμα και σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά σε τσιμπήματα μέλισσας, απαιτούν την επείγουσα ιατρική προσοχή, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα που μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή.


2) Τσίμπημα από σφήκα:
Οι σφήκες έχουν κεντρί χωρίς ακίδες, που συνήθως παίρνουν μαζί τους μετά το τσίμπημα. Έτσι, αυτά τα έντομα μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές μέσα σε λίγο χρόνο. Το δηλητήριο της σφήκας το εξουδετερώνουμε άμεσα με οξικό οξύ... σε απλά "σπιτικά" ελληνικά... με ξύδι!


3) Τσίμπημα από τσούχτρα:

Ξεπλένουμε με διάλυμα οξικού οξέος και εδώ (ξυδάκι!)... ή βάζουμε επιθέματα μαγειρικής σόδας! Σίγουρα θα έχετε οίδημα τοπικά, άλγος και ερυθρότητα αλλά σπάνια αυτά τα περιστατικά καταλήγουν στο νοσοκομείο εκτός κι αν υπάρχει τραυματισμός σε μεγάλη έκταση στο σώμα ή στο πρόσωπο. 

4) Τσίμπημα από σκορπιό:
Το τσίμπημα από σκορπιό είναι κάτι αρκετά κοινό στη χώρα μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως στην ύπαιθρο. Θα αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας. Το δηλητήριο του σκορπιού περιέχει κατά κύριο λόγο νευροτοξίνες και άλλες πρωτεϊνες με χαμηλή ενζυμική δράση. Οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι από σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα, από πολύ απλά μέχρι και τοξικότητα.

Τοπικά τι κάνει το δηλητήριο του σκορπιού: πολύ έντονο πόνο με αίσθημα καύσου, οίδημα και ερυθροτητα.

Από τα υπόλοιπα συστήματα τι μπορεί να κάνει: Νευρολογική συμπτωματολογία, σπασμούς, αναπνευστική δυσπραγία, κεφαλαλγία, θάμβος όρασης, ναυτία και εμέτους. 

Η εικόνα είναι συνήθως βαρύτερη στα παιδιά απ'ότι στους ενήλικες. Οφείλουμε να προσθέσουμε πως ο θάνατος είναι σπάνιος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Εφαρμόστε τοπικά ψυχρά επιθέματα (βάλτε πάγο) και πηγαίνετε στο Κέντρο Υγείας όπου θα σας δωθεί αναλγητική αγωγή για να μην πονάτε, καθώς επίσης και αντιτετανικός ορός (μια ενεσούλα, ένα τσικ).

5) Ηλίαση:


Καλό είναι να κυκλοφορείτε με καπέλο και να ενυδατώνεστε συχνά (κατά προτίμηση με νερό!)... η ηλίαση είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη αλλά και επικίνδυνη κατάσταση λόγω της πολύ γρήγορης αφυδάτωσης του οργανισμού μας. Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια εαν ανήκετε στην πλευρά της εικόνα που λέει "Heat Stroke".

6) Πάτησες αχινό... και τώρα τι?
Πολύ απλό... 

  • Βήμα 1ο: καθαρίζετε την περιοχή, 
  • Βήμα 2ο: εμβαπτίζεται το άκρο (συνήθως είναι είτε το πέλμα μας είτε το χέρι) σε ζεστό νερό για να μαλακώσει η επιδερμίδα (προς Θεού όχι καυτό λάδι...)...  
  • Βήμα 3ο: άμα θεωρείτε πως είναι εύκολη η αφαίρεση των σπασμένων αγκαθιών, βγάλτε τα με ένα τσιμπηδάκι. Αλλιώς δεν κάνετε κάτι. Εαν για οποιονδήποτε λόγο ανησυχείτε... Κέντρο Υγείας...


Φιλική συμβουλή... εαν σκοπεύετε να καταναλώσετε κανένα Mojito στην παραλία, μην εκτεθείτε στον ήλιο... μείνετε στον ίσκιο. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα γενικευμένο εξάνθημα σε όλο σας το σώμα, που σίγουρα θα σας αγχώσει αλλά θα οφείλεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίδραση μεταξύ ηλίου και των  περιεχομένων του ποτού σας (ο δυόσμος φταίει).


...και πριν το ξεχάσω... το αντιηλιακό το βάζουμε τουλάχιστον 30 min πριν εκτεθούμε στον ήλιο... όχι την στιγμή που φτάνουμε στην παραλία! 

SPF προτεινόμενο... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 (προσωπικά επιλέγω από 30 και πάνω- δεν συμπαθώ ιδιαίτερα την ιδέα του μελανώματος).

Χωρίς καμία πρόθεση τοποθέτησης προϊόντος, αυτό εδώ έχω πάρει εγώ:



Να απολαμβάνετε... αλλά να απολαμβάνετε πάντα ΥΠΕΥΘΥΝΑ!!!

Καλό καλοκαίρι!🌞🌞🌞

Βιβλιογραφία:

1) Xειρουργική, Βώρος
2) Medscape




Comments

Popular posts from this blog

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ (6o ETOΣ)